Introductie in beleggen in turbo’s

Wat zijn Turbo’s?

Turbo’s zijn een relatief nieuw beleggingsproduct maar hebben in korte tijd een snel groeiende schare beleggers weten te interesseren. In dit korte artikel zetten we de basisprincipes uiteen. Het kopen van turbo’s is eigenlijk het beleggen met geleend geld (van de uitgevende bank, de zogenaamde financieringsruimte). Maar wel met een beveiligingsconstructie (de stop loss) welke garandeert dat u nooit meer dan uw inleg kwijt kunt raken.

Net als opties zijn turbo’s afgeleide beleggingsproducten welke versneld op veranderingen in de onderliggende waarde reageren, de zogenaamde hefboom. De hefboom is de factor waarmee veranderingen in de onderliggende waarde worden uitvergroot in de waarde van de turbo. Een voorbeeld maakt veel duidelijk

Een hefboom van 2 wil zeggen dat de turbo long, op de AEX index, 2x zo veel stijgt als de AEX zelf. Stijgt de AEX met 10%, dan zal uw turbo AEX met 20% stijgen. Leuk als u op een stijging van de AEX had ingelegd middels een turbo long, minder leuk als de AEX daalde. In dat geval had u beter een turbo short op de AEX kunnen kopen.

Hoe werkt dit?

De bank die de turbo uitgeeft betaalt voor een turbo long een deel van het onderliggende product, het zogenaamde financieringsniveau. Het feit dat u niet de hele onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel Ahold, of een mandje aandelen welke de AEX index representeert) hoeft te betalen is hetgeen u de hefboom verschaft.

Nemen we een aandeel Ahold als voorbeeld en ronden we deze voor het gemak af op € 10 dan zou een turbo long op Ahold € 2,50 kunnen kosten. De andere € 7,50 euro betaalt de uitgevende bank (In Nederland de ABN AMRO of RBS). Stijgt het aandeel Ahold naar € 15 (een 50% stijging), dan is het kassa voor u. Uw turbo stijgt van € 2,50 naar € 7,50, een rendement van 200%. Dat is een vier keer zo hoog rendement als dat op de onderliggende waarde, de aandelen Ahold. De hefboom is dus vier.

Dit is natuurlijk lang niet het hele verhaal, u kunt ook flink verliezen met turbo’s, maar nooit meer dan uw onderliggende waarde. Via deze website informeren we u over de de risico’s en mogelijkheden van het beleggen in turbo’s.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Tags: