Veel gestelde vragen 2: Is een grotere hefboom altijd beter?

Positief is dat een grotere hefboom u meer kans op rendement geeft, omdat de turbo heftiger op de koersveranderingen van de onderliggende waarde reageert. Daar staat tegenover dat u ook meer kans maakt uw hele inleg te verliezen. De grotere hefboom wordt immers veroorzaakt omdat de bank een groter deel van de onderliggende waarde financiert (het financieringsniveau is groter), waardoor de turbo goedkoper zelf goedkoper wordt. Immers:

  • Koers turbo = Onderliggende waarde – financieringsniveau

Maar dit zorgt er tevens voor dat de koers van de onderliggende waarde makkelijker die van het financieringsniveau nadert welke de stop loss kan activeren. Als dit gebeurt dan is er met enige geluk nog een (vaak kleine) restwaarde, maar u bent toch een groot deel van uw inleg kwijt. Het kan zelfs dat u uw hele inleg kwijt bent.

Ook hier gaat dus weer op dat hoger rendement alleen mogelijk is tegen groter risico. We lichten een en ander toe met een getallenvoorbeeld.

Stel, u heeft een turbo long op aandelen Ahold. De koers van Ahold tijdens aankoop van de turbo (de referentiekoers) was (voor het gemak) 10 euro. De bank heeft 9 euro betaald, u betaald 1 euro voor de turbo, het financieringsniveau is dus 9 euro en de hefboom is 10. Stijgt Ahold naar 11 euro (een 10% stijging) dan stijgt uw turbo naar 2 euro, een rendement van 100% (10x de stijging van de onderliggende waarde, inderdaad een hefboom van 10).

Echter, zou het aandeel Ahold naar 9 euro zakken (het financieringsniveau), dan wordt ongetwijfeld de stop loss geactiveerd (stel 9,25 euro), omdat de bank zich geen verlies op de turbo permitteert. In dat geval bent u vrijwel uw hele inleg kwijt.

Bij een liquide onderliggende waarde zoals Ahold is verkoop tegen de stop loss vaak wel een redelijke verwachting. U krijgt in dit geval nog 25 euro cent per turbo, toch een verlies van 75%. Bij minder liquide onderliggende waarden, of bij een plotselinge en scherpe marktdaling kunt u makkelijk uw hele inleg kwijt raken.

Wel is het zo dat mocht de bank de onderliggende waarde onder het financieringsniveau verkopen het verlies voor de bank is, niet voor u. U kunt dus nooit meer dan uw inleg verliezen.

Houdt u er ook rekening mee dat het financieringsniveau langzaam stijgt, omdat bankfinanciering niet gratis is. De financieringskosten worden dagelijks met het financieringsniveau verrekend, dit neemt dus langzaam toe (al is dit effect klein).

Comments are closed.