Beleggen in turbo’s: Deel 2

Turbo’s zijn een interessant beleggingsproduct met een hefboom op een onderliggende waarde. Ze verveelvoudigen de koersuitslag via de hefboom. We hebben in een het eerste artikel uitgelegd dat de hefboom werkt omdat de bank een groot deel van de onderliggende waarde financiert waardoor uw inleg (de aanschafkosten van de turbo).

Let wel, er zitten een paar addertjes onder het gras. De bank is geen liefdadigheidsinstelling, het koopt haar deel van de onderliggende waarde niet gratis voor u, er zitten financieringskosten aan vast. Maar deze zijn in het algemeen betrekkelijk overzichtelijk, zeker als u ze afzet tegen de rendementen welke mogelijk zijn met turbo’s.

ABN Amro rekent ‘overnight LIBOR +2%, wat neer komt op 2% en een beetje, Kijkt u er vooral de prospectus of individuele informatie pagina van uw specifieke turbo op na, want de gehanteerde rente kan afwijken, vooral als de onderliggende waarde buiten de EU genoteerd is.

Een tweede, belangrijkere adder is wat er gebeurt als de onderliggende waarde (het voorbeeld dat we hier gebruiken is een aandeel Ahold) daalt. Dan hoeft er nog niet veel aan de hand te zijn, maar het moge duidelijk zijn dat de uitgevende bank niet aan dit spel is begonnen om geld te verliezen. Dat wil zeggen dat de onderliggende waarde wordt verkocht zodra de onderliggende waarde het financieringsniveau nadert.

In ons voorbeeld met een aandeel Ahold, waar u € 2,50 euro en de bank € 7,50 euro voor heeft betaald wil dat zeggen dat de bank verkoopt als de koers van het aandeel Ahold de € 7,50 euro nadert, het zogenaamde stop loss niveau ligt doorgaans wat hoger voor long-turbo’s, zodat de bank ook nog de financieringskosten binnenhaalt.

Er zou ook nog iets voor u over kunnen blijven maar het moge duidelijk zijn dat zelfs een betrekkelijk geringe koersval van de onderliggende waarde uw turbo’s vrijwel geheel waardeloos kunnen maken. Dat is wat u zich steeds voor ogen moet houden, want het is makkelijk om verblind te raken door de royale rendementsmogelijkheden.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.