Turbo’s waar te handelen en wat zijn de kosten

Turbo’s zijn interessante beleggingsinstrumenten welke koersuitslagen van een onderliggende waarde kunnen verveelvoudigen via de zogenaamde hefboom. Die onderliggende waarde kan van alles zijn. In ons voorbeeld hanteren we aandelen Ahold, maar er zijn turbo’s op aandelen, indices, grondstoffen, obligaties, de keuze is enorm. Er zijn zelfs turbo’s short, waarmee u versterkt in kunt spelen op een daling in de markt of een bepaalde positie kunt afdekken.

De hefboom ontstaat omdat de bank een groot gedeelte van de aanschaf van de onderliggende waarde (bij een turbo long) voorfinanciert, waardoor uw inleg (de aanschafkosten van de turbo) gering is. U krijgt, na aftrek van de financieringskosten, wel de volle winst van de stijging van de onderliggende waarde.

Wel kan deze hefboom ook tegen u werken bij een koersdaling, u kunt zelfs uw hele inleg verliezen, maar dit is dan ook het maximale verlies. U kunt nooit meer dan uw inleg kwijtraken.

We gaan u hier nog veel meer vertellen over de werking van turbo’s, maar het is ook handig om te weten waar u het beste terecht kunt voor het handelen in turbo’s. In het algemeen is het handelsplatform van Lynx.nl de goedkoopste. Een tarievenvergelijking ziet u hier.

Een 4000 euro turbo order kost bij Lynx 5,40 euro, Binckbank active komt nog het dichtst in de buurt met 6 euro (maar deze hanteren ook een service fee van 0,2% van de portefeuille). Andere aanbieders komen eigenlijk niet in de buurt:

  • Bincbank basic: 10,50 euro

  • Alex: 13,50 euro

  • ABN-AMRO: 10 euro

  • Rabobank: 12,20 euro.

Die kosten kunnen in sommige gevallen wel wat afwijken, maar fundamenteel verandert het verhaal er niet door. Met Lynx heeft u sowieso de meest uitgebreide handelsmogelijkheden, toegang tot ruim honderd verschillende markten.
Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Comments are closed.